ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Το Ασβέστιο και η Βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τη δόμηση ισχυρών οστών και υγιών δοντιών, σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Καθώς το σώμα σας δεν παράγει ασβέστιο, δε μπορείτε να βασίζεστε 100% στη διατροφή σας και συνεπώς είναι δύσκολο να έχετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά. Το Marine Calcium & Vitamin D, με AquaminTM μία 100% φυσική πηγή ασβεστίου, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα απαραίτητα μέταλλα που χρειάζονται τα οστά σας, ώστε να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον της υγείας σας.

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Γνωρίζετε ότι από τα 30 μας χρόνια και μετά σιγά σιγά τα οστά μας χάνουν την πυκνότητά τους και αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξετε εύθραυστα οστά στο μέλλον; Βοηθήστε την διαχείριση του κινδύνου με 4 απλά βήματα!

Είναι απαραίτητο να χτίσετε γερά οστά στα 20 σας καθώς τότε έχτε την μεγαλύτερη πυκνότητα σε αυτά. Εάν δεν δημιουργηθεί αρκετή οστική μάζα εκείνη την περίοδο, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσετε αργότερα εύθραυστα οστά.

Ευτυχώς, η διαχείριση της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο!

1. Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο 
Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τη δόμηση ισχυρών οστών και υγιών δοντιών σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Καθώς το σώμα μας δεν παράγει ασβέστιο δεν μπορούμε να βασιζόμαστε 100% στην διατροφή μας και συνεπώς είναι δύσκολο να έχουμε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά.

Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου με τροφές όπως γαλακτοκομικά, σαρδέλες (με το κόκκαλο), τόφου, αμύγδαλα, φουντούκια και φασόλια. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο.

Περιορίστε την πρόσληψη του αλατιού και του νατρίου καθώς συμβάλλουν στην έλλειψη ασβεστίου στα οστά. Επίσης προσπαθήστε να περιορίσετε τον καφέ και τα αναψυκτικά.

2. Ασκηθείτε 
Οι ασκήσεις βάρους είναι τέλειες για την υγεία των οστών. Χρησιμοποιώντας το βάρος σας για να ασκήσετε πίεση στα οστά, ουσιαστικά ενεργοποιείτε την ανάπτυξη των οστών και την μείωση της οστικής πυκνότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Μερικές εύκολες ασκήσεις βάρους περιλαμβάνουν: σχοινάκι, πηδηματάκια, στεπ, καθίσματα, περπάτημα και ρακέτες.

3. Βγείτε έξω
Αισθανθείτε υπέροχα και μεγιστοποιήστε την απορρόφηση του ασβεστίου απολαμβάνοντας χρόνο στη φύση. Η Βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά. Μπορείτε να παίρνετε λίγη βιταμίνη D από τη διατροφή σας και ο οργανισμός σας την παράγει φυσικά όταν η επιδερμίδα σας εκτίθεται στον ήλιο.

Στοχεύστε σε 15-30 λεπτά ήλιου την ημέρα και λίγο περισσότερο για όσους ζουν Βόρεια, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

4. Συμπληρώματα 
Καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να λαμβάνετε όλο το ασβέστιο από τη διατροφή σας, ένα συμπλήρωμα ασβεστίου μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να έχετε πρόσβαση στα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα οστά σας. Να θυμάστε, η ποιότητα της υγείας σας εξαρτάται από την ποιότητα των συμπληρωμάτων που λαμβάνετε. Να είστε πάντα σίγουροι για την πηγή ασβεστίου.

Ανασάνετε γνωρίζοντας ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για τα οστά σας!

5 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΑ, ΥΓΙΗ ΟΣΤΑ

Δεν είναι όλες οι επιλογές της ζωής μας στον έλεγχό μας. Ευτυχώς όμως, κάποιες είναι. Είναι σημαντικό να δυναμώσουμε το δυνατόν περισσότερο στα 20 καθώς τότε χτίζουμε την μεγαλύτερη οστική μάζα. Μετά τα 30, τα οστά σιγά σιγά χάνουν την πυκνότητά τους. Φροντίζοντας τα οστά, όποια και αν είναι η ηλικία σας, προασπίζετε προληπτικά το μέλλον σας.

Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος είναι από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε δυνατά οστά. Δοκιμάστε αυτές τις 5 απλές ασκήσεις, δε χρειάζεται καν να πάτε στο γυμναστήριο. Το μέλλον σας είναι στα χέρια σας!

1. Σκοινάκι 
Το σκοινάκι είναι ένας τέλειος τρόπος να φορτίσετε τα οστά σας και να κάνετε την καρδιά σας να δουλέψει. Το σκοινάκι προσαρμόζεται εύκολα στο επίπεδό σας. Ο αργός ρυθμός είναι μια χαρά καθώς και μία ιδανική προθέρμανση.

Θέλετε περισσότερα; Δοκιμάστε μεγαλύτερη ταχύτητα ή «διπλό πέρασμα» – όταν το σκοινάκι περνάει δύο φορές κάτω από τα πόδια σας πριν προσγειωθείτε!

2. Άλματα
Συγκριτικά με το τζόκινγκ ή τις καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις, τα άλματα είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την οστική πυκνότητα. Ξεκινήσετε με μικρά αλματάκια. Όταν είστε έτοιμοι δοκιμάστε μεγαλύτερα. Το να κουνάτε τα χέρια σας ενώ κάνετε το άλμα σας δίνει μεγαλύτερη ώθηση.

Ακόμα και 20 αλματάκια τη μέρα έχουν όφελος. Κάντε 10 επαναλήψεις δυο φορές την ημέρα με διάλλειμα όταν το χρειάζεστε.

3. Ανεβάσματα
Τα ανεβάσματα δεν ασκούν μεγάλη πίεση και βελτιώνουν την ισορροπία σας. Συγκριτικά με το περπάτημα ασκούν τους μύες και τους συνδέσμους με διαφορετικό, πιο ωφέλιμο τρόπο. Σταθείτε μπροστά σε ένα χαμηλό σκαλί με τα πόδια σας στο άνοιγμα των ώμων. Τοποθετήστε σταθερά το ένα πόδι επάνω στο σκαλί. Σπρώξτε με τη φτέρνα φέρνοντας και το άλλο σας πόδι επάνω. Αργά, επαναφέρετε το ένα πόδι στο πάτωμα και έπειτα το άλλο. Επαναλάβετε 10 φορές για κάθε πόδι.

Αν θέλετε μεγαλύτερη ένταση επιλέξτε ψηλότερο χαλί.

4. Στήριξη στο ένα πόδι 
Χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος, η στήριξη στο ένα πόδι ενδυναμώνει το κέντρο του σώματος και πολλές μυϊκές ομάδες. Σταθείτε με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων. Λυγίστε λίγο το ένα γόνατο και αργά σηκώστε εκείνο το πόδι λίγα εκατοστά από το πάτωμα. Κρατήστε τη στάση για 10 δευτερόλεπτα πριν το επαναφέρετε στο πάτωμα. Επαναλάβετε 10 φορές για κάθε πόδι.

Θέλετε μεγαλύτερη πρόκληση; Σηκώστε το πόδι πιο ψηλά ώστε ο μηρός να είναι παράλληλος στο πάτωμα.

5. Καθίσματα 
Τα καθίσματα ασκούν όλο το σώμα. Ενδυναμώνουν τον κορμό, το πάνω μέρος του σώματος και επιπλέον αυξάνουν την ελαστικότητα των συνδέσμων. Οι γοφοί, τα γόνατα και οι ραχιαίοι ενεργοποιούνται επίσης! Σταθείτε με τα πόδια σας λίγο πιο ανοιχτά από το άνοιγμα των ώμων. Λυγίστε τους γοφούς και χαμηλώστε σε μία άνετη θέση. Τα γόνατά σας δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα δάχτυλα των ποδιών.

Σπρώξτε από τη φτέρνα και επανέλθετε σε όρθια θέση. Επαναλάβετε 10 φορές. Πολύ εύκολο; Κινηθείτε πιο αργά ή βαθύνετε το κάθισμα.

5 ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας, όμως το τι βάζουμε στον οργανισμό μας και πότε είναι εξίσου σημαντικό.

Όχι
• Καφές μετά το μεσημέρι – για τους περισσότερους, η καφεΐνη κάνει περίπου 10 ώρες για να διασπαστεί τον οργανισμό. Εάν πιείτε καφέ το απόγευμα, ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδράσει μετά τα μεσάνυχτα και αυτό δεν είναι καλό για τον ύπνο σας! Για να είστε σίγουροι, πιείτε το τελευταίο σας καφέ πριν το μεσημέρι!

• Πολλές φυτικές ίνες χωρίς να πίνετε νερό – η κατανάλωση φυτικών ινών είναι τέλεια για την υγεία του πεπτικού όμως εάν δεν πίνετε αρκετό νερό μπορεί να αισθανθείτε άσχημα. Οι ίνες απορροφούν το νερό, που βοηθά την τροφή να κινείται ταχύτερα στον οργανισμό και ευκολότερο να αποβληθούν. Εάν είστε αφυδατωμένοι, το πεπτικό σύστημα δε λειτουργεί ομαλά!

Ναι
• Τρώτε τα γεύματά σας κάθε μέρα την ίδια ώρα – ο οργανισμός μας λατρεύει τις συνήθειες! Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η χρονικά άτακτη διατροφή σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχής του μεταβολισμό όπως και υψηλή πίεση και ΔΜΣ. Ο μεταβολισμός μας είναι σε 24ωρο πρόγραμμα και περιμένει τα ίδια πράγματα κάθε μέρα και στις ίδιες ώρες!

• Τρώτε μαύρη σοκολάτα αντί για γάλακτος – η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα κακάο (70% και πάνω) είναι καλύτερη επιλογή από τη σοκολάτα γάλακτος. Είναι γεμάτη υγιεινά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό σας από τη γήρανση και τις αρρώστιες, έχει λιγότερη ζάχαρη και περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

• Αυξήστε την πρόσληψη ψευδάργυρου για καλύτερο ύπνο – πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κρέας, στα όστρακα, στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα γαλακτοκομικά. Μπορείτε επίσης να συμπληρώνετε την πρόσληψη ψευδάργυρου με διατροφικά συμπληρώματα.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Οι Γιορτές είναι γεμάτες πειρασμούς. Η υπερκατανάλωση φαγητού, ποτών και γλυκών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθρότητα και όχι πολύ υγιείς. Ζητήσαμε λοιπόν από την Διατροφολόγο μας, Elisabet Nordström, να μας δώσεις τις καλύτερες συμβουλές της για τις γιορτές.

1. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ! 
Αφού γεμίσετε το στομάχι σας με φρούτα και λαχανικά, θα καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα από φαγητά πλούσια σε θερμίδες. Επιπλέον, θα παρέχετε στο σώμα σας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία χωρίς περιττές θερμίδες. Όταν είναι δυνατόν, επιλέγετε οργανικά φρούτα και λαχανικά.
2. ΠΑΡΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 
Ένα καθημερινό συμπλήρωμα με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και Ω3 λιπαρά οξέα, θα διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τα ιχνοστοιχεία που υποστηρίζουν τη φυσική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς, της όρασης και του μεταβολισμού.
3. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ 
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, αυξάνει την όρεξη και έχει πολλές θερμίδες. Επιπλέον είναι τοξικό για τον οργανισμό. Μειώστε λοιπόν την κατανάλωση για υγιείς γιορτές.
4. ΦΟΡΕΣΤΕ ΕΝΑΝ ΜΕΤΡΗΤΗ ΒΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ 10.000 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Η ήπια άσκηση όπως το περπάτημα, καίει λίπος, διευκολύνει τον έλεγχο του βάρους, ενδυναμώνει το σώμα σας και σας χαρίζει ενέργεια. Επιπλέον είναι ένας ωραίος τρόπος κοινωνικοποίησης!
5. ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΝΩΡΙΣ! 
Η έλλειψη ύπνου έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στον οργανισμό, πχ στο ανοσοποιητικό και στην όρεξη. Μην παραλείπετε λοιπόν τον καλό ύπνο!
top_img

10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΥΓΙΕΙΝΟ, ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ

Το να συνδυάζει κανείς καριέρα, σχέσεις, προσωπική ζωή και οικογένεια μπορεί αν είναι δύσκολο. Δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρήσεις την ισορροπία.

     ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΣΩΣΤΑ 
Ένα θρεπτικό πρωινό θα δώσει στο σώμα και στο μυαλό την ενέργεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την ημέρα που έρχεται. Το τέλειο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, κάποια πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά με φρέσκα φρούτα ή μέλι.
ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ
Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την υγεία σας. Βοηθά στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών, απομακρύνει τις τοξίνες και τονώνει τους μυς σας. Επίσης, διατηρεί την επιδερμίδα σας φρέσκια.
ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Το να ισορροπείτε την καριέρα με την οικογενειακή ζωή μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα και αδύνατο κάποιες φορές. Το πιο σημαντικό είναι να βάζετε προτεραιότητες. Αποφασίστε τι είναι σημαντικό για σας και να επιμείνετε σε αυτό χωρίς ενοχές. Δεν είστε Superwoman – και αυτό είναι ΟΚ.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΕΡΓΟΙ
Το σώμα και το μυαλό μας συνδέονται. Όταν είμαστε ενεργοί το σώμα μας απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες που πυροδοτούν θετικά συναισθήματα. Αν έχετε παιδιά γιατί να μην προσπαθήσετε να κάνετε πράγματα ως οικογένεια; Η ποδηλασία, η κολύμβηση ή κάποιο άθλημα είναι καλοί τρόποι να κάνετε πράγματα μαζί.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν κενά στη διατροφή σας. Μια πολυβιταμίνη ειδική για την ηλικία και τις ανάγκες σας είναι ένας καλός τρόπος για να λαμβάνετε τα συστατικά που χρειάζεστε.
 ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
Για να είστε υγιείς και χαρούμενοι χρειάζεται να βάζετε στο πρόγραμμα και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Ακόμα και αν είναι μόνο δέκα λεπτά την ημέρα, το να αφιερώνετε λίγο χρόνο στο εαυτό σας μειώνει το άγχος.
ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ
Ο ύπνος τονώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, είναι αντιγηραντικός, και βοηθάει στην υγεία και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι καλό να κοιμάστε 8 ώρες, και τα παιδιά τουλάχιστον 9. Προσπαθήστε να οργανώστε το χρόνο σας έτσι ώστε όλη η οικογένεια σας να κοιμάται καλύτερα.       ΑΚΟΥΣΤΕ     ΚΑΙ    ΜΙΛΗΣΤΕ
Αφήστε λίγο την τεχνολογία. Αφιερώστε λίγο χρόνο για σας και την οικογένεια σας χωρίς τηλεφώνα υπολογιστές και τηλεόραση. Ακούγοντας και μιλώντας με την οικογένεια σας χωρίς περισπασμούς δυναμώνετε τη σχέση σας.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΩΜΕΓΑ-3
Ο οργανισμός μας δεν παράγει Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έτσι, πρέπει να τα παίρνουμε μέσω της διατροφής μας. Τα Ωμέγα-3 βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος ή ο σολομός αλλά και σε καθημερινά συμπληρώματα. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη είναι η αντιφλεγμονώδης δράση τους. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι τα Ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αρθρίτιδας και στις καρδιοπάθειες.
ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΘΕΤΙΚΑ
Τα θετικά συναισθήματα, όπως η ευγνωμοσύνη, δεν μας κάνουν μόνο να νιώθουμε καλύτερα αλλά μας βοηθούν και να αποδίδουμε καλύτερα. Η θετική σκέψη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον πόνο, να σας προστατέψει από κρυολογήματα και να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα. Προσπαθήστε να σκέφτεστε τρία πράγματα κάθε μέρα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!  
EATING VS EXERCISING
“ Πολύ συχνά οι άνθρωποι μετά την άσκηση καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσες πιστεύουν ότι έχουν κάψει, ιδιαίτερα όταν η γυμναστική της επιλογής τους προκαλεί πείνα,” εξηγεί η Elisabet. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι συνεχώς υπερτιμάμε πόσες θερμίδες καίμε με τη γυμναστική ενώ παράλληλα υποτιμάμε το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε. Ξεχνάμε τα μικροπράγματα – μια χούφτα ξηροί καρποί, ένα αναψυκτικό, ένα φρούτο – και αυτά τα σνακ συσσωρεύονται όπως και τα κιλά. “ Είναι απλά μαθηματικά,” επιβεβαιώνει η Elisabet, “ για να χάσουμε κιλά, πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε.”
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ 
“ Εάν ασκείστε πολύ όμως τρώτε τα λάθος πράγματα ή απλώς τρώτε πολύ, δεν θα χάσετε βάρος.» Προτείνει να κάνετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που θα σας κρατά χορτάτους για περισσότερο και θα σας αποτρέπει από την κατανάλωση περισσότερων θερμίδωνcalories. “ Σιγουρευτείτε ότι γεμίζετε τουλάχιστον το μισό σας πιάτο με λαχανικά και αποφύγετε τα αναψυκτικά.” ΜΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΙΠΟΥΣ 
Ένα κιλό μύες ζυγίσει όσο και ένα κιλό λίπους – και τα δύο έχουν βάρος ένα κιλό. Ο μυς όμως είναι πιο πυκνός και συμπαγής από το λίπος που σημαίνει ότι καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο σώμα από ότι το λίπος. Ακόμα και εάν το σώμα σας γίνεται πιο σφικτό και γραμμωμένο μπορεί να παρατηρήσετε ότι το βάρος σας αυξάνεται. Αντί να χρησιμοποιήσετε τη ζυγαριά, πάρτε μια μεζούρα και μετρήστε τις περιοχές που σας ανησυχούν. Εάν είναι πιο αδύνατες, τότε πιθανά να έχετε χάσει βάρος αλλά να έχετε χτίσει μυς.
ΒΑΡΟΣ ΝΕΡΟΥ
Το βάρος νερού σημαίνει το νερό που προσωρινά είναι αποθηκευμένο στο σώμα σας. Για αυτό το βάρος σας μπορεί να έχει διακυμάνσεις από τη μία ημέρα στην άλλη. “ Η κατακράτηση μπορεί να αποφευχθεί με την άσκηση, με το να πίνουμε πολύ νερό (γιατί η κατακράτηση συμβαίνει όταν είμαστε αφυδατωμένοι), τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού και τις κατανάλωσης φυτικών ινών.”

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
Η καρδιοαναπνευστική άσκηση, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, καίει περισσότερες θερμίδες την ώρα της άσκησης ενώ οι ασκήσεις με βάρος ενθαρρύνουν τον οργανισμό σας να κάψει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να κάνετε και τα δυο. Ενσωματώνοντας υγιείς συνήθειες στην καθημερινότητά σας, θα δείτε και θετικό αποτέλεσμα στο βάρος σας. “ Δοκιμάστε να βρείτε καλές καθημερινές ασκήσεις,” προτείνει η Elisabet. “ Πάρε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κατεβείτε από το λεωφορείο λίγες στάσεις νωρίτερα και περιπατήστε, παρκάρετε λίγο πιο μακριά και περπατήστε.” Δοκιμάστε να παρακολουθείτε την καθημερινή σας δραστηριότητα με έναν βηματομετρητή – ο στόχος είναι τα 10,000 βήματα την ημέρα.
Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ 
Η αλήθεια είναι αυτή: για τους περισσότερους ανθρώπους, μια υγιεινή διατροφή έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους σε σχέση με την άσκηση. Όταν όμως μιλάμε για την υγεία μας (που είναι και το πιο σημαντικό πράγμα), χρειάζεστε και τα δυο. Παίρνει χρόνο να χτίσετε μυς όμως εάν παίρνετε βάρος ενώ πάτε για τρέξιμο, τότε δεν το πρόβλημα δεν είναι το βάρος των μυών αλλά μάλλον τρώτε περισσότερο από ότι πρέπει, τρώτε λάθος τροφές ή έχετε κατακράτηση. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές στη ζωή σας – περπατήστε, αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό – και μπείτε στο δρόμο για μια πιο υγιεινή ζωή!

ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

Η κατανόηση της επιστημονικής ορολογίας πίσω από τα προϊόντα και τις πρακτικές που θα μας προσφέρουν ευεξία δεν είναι εύκολη. Καθώς ο οργανισμός μας δεν παράγει εκ φύσεως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και Ω λιπαρά οξέα, χρειάζεται να λαμβάνουμε αυτά τα θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή μας. Ποιά όμως, και γιατί; Ο οδηγός μας θα σας δώσει τη βοήθεια που χρειάζεστε.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνη A Χρειάζεστε Βιταμίνη Α για πιο υγιή επιδερμίδα και όραση αλλά και για την τόνωση του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη. Ο οργανισμός μας μεταβάλλει τη βήτα καροτίνη, το πορτοκαλοκόκκινη χρωστική που βρίσκεται σε λαχανικά και φρούτα σε όσο Βιταμίνη Α χρειαζόμαστε.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καρότα, βερίκοκα, γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρια.
Βιταμίνη B Υπάρχουν οκτώ αναγνωρισμένες Βιταμίνες Β που σας χαρίζουν υγιή μεταβολισμό, σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών και της κυτταρικής διαίρεσης. Η Βιταμίνη Β είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλές επεξεργασμένες τροφές έχουν συνήθως κάποια έλλειψη Βιταμίνης Β.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Ωμά λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης (όπως σκούρο ρύζι ή μακαρόνια ολικής άλεσης), αυγά, κρέας και ψάρι.
 Βιταμίνη C Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη Βιταμίνη C. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό και για αυτό είναι απαραίτητη για υγιή επιδερμίδα, δόντια, κόκκαλα και αιμοφόρα αγγεία. Βοηθά επίσης τον οργανισμό σας να απορροφήσει τον σίδηρο από τις τροφές.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Φρούτα, μούρα, βλαστούς και βολβώδη λαχανικά.
Βιταμίνη D Η πιο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Λέγεται πως ένας 30λεπτος περίπατος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τόσο ωφέλιμος όσο 10 ποτήρια γάλα! Χρειάζεστε Βιταμίνη D για να απορροφήσετε το ασβέστιο και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των μυών. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των οστών οπότε είναι απαραίτητο να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Λιπαρά ψάρια και κρόκους αυγών.
Βιταμίνη E Η Βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική και προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να τα φθείρουν. Λειτουργεί μαζί και παρόμοια με τη Βιταμίνη C.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Ξηρούς καρπούς, φασόλια, αυγά, φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά.
Βιταμίνη K Η Βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος και στην αναδόμηση και αποκατάσταση των οστών. Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν φυσικά Βιταμίνη Κ όμως πρέπει να τη λαμβάνετε και από τη διατροφή σας.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι και λαχανάκια Βρυξελλών)

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ασβέστιο Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή κόκκαλα, δόντια και ιστό. Ρυθμίζει την λειτουργία των μυών και των νεύρων και είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, φασόλια, φρούτα και γαλακτοκομικά.
Μαγνήσιο Το Μαγνήσιο εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού του σώματός σας όπως η παραγωγή ενέργειας, η κανονική καρδιακή λειτουργία και η σύσπαση των μυών. Η έλλειψη μαγνησίου από τη διατροφή μας είναι συχνό φαινόμενο.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς (κάσιους και αμύγδαλα), σπόρους και προϊόντα ολικής άλεσης.
Σελήνιο Το σελήνιο βοηθά στη δημιουργία αντιοξειδωτικών ενζύμων που προλαμβάνουν τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό σελήνιο μπορεί να υποφέρετε από αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή κακή λειτουργία της καρδιάς.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Δημητριακά, ξηρούς καρπούς, μανιτάρια και ψάρι.
  Ψευδάργυρος Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ψευδάργυρο για να λειτουργεί σωστά. Ο ψευδάργυρος βοηθά τον οργανισμό σας να θεραπεύσει πληγές, να διασπάσει υδατάνθρακες, να χτίσει ισχυρή επιδερμίδα και συμβάλει στη σωστή λειτουργία της όρασης, της όσφρησης και της γεύσης.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Σπόρους (σουσάμι, ηλιόσπορους και πασατέμπο), ξηρούς καρπούς, κρέας, φακές και μανιτάρια.
Το ιώδιο είναι ένα βασικό συστατικό των θυρεοειδών ορμονών, που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγική ικανότητα. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Αλάτι, φύκια, θαλασσινά, φασόλια, πατάτες, γαλακτοκομικά και αυγά.
Χαλκός Ο χαλκός χρειάζεται για ένα υγιές κεντρικό νευρικό σύστημα, για ενέργεια και για την παραγωγή μελανίνης. Τον χρειάζεστε επίσης για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στην επιδερμίδα και για υγιή συνδετικό ιστό στην καρδιά, το αίμα και τα κόκκαλα.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σιτηρά και μανιτάρια.
Σίδηρος Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στα ερυθρά αιμοσφαίρια ώστε να αποτοξινώνονται και να μεταφέρουν το οξυγόνο μέσα στο σώμα μας. Χωρίς σίδηρο κινδυνεύετε με αναιμία.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Φακές, φασόλια, φράουλες και κόκκινο κρέας
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ…
Ωμέγα 3Όπως και με τις βιταμίνες, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει Ωμέγα 3 άρα χρειάζεται να το λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας ή κάποιου συμπληρώματος. Το Ωμέγα 3 μειώνει τις φλεγμονές βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και αρθρίτιδας. Συμβάλει επίσης και στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών.
Προσθέστε στη διατροφή σας: Λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, πέστροφα), λιναρόσπορο, καρύδια, συμπληρώματα Ωμέγα 3.

Ακολουθήστε μας: